De Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB)

U, de UOB en 2BA: Samen werken aan de toekomst

UOB normalDe Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is een nieuw en baanbrekend CAD-platform voor de installatiebranche. Hiermee kan nu rechtstreeks, vanuit de productdatabase van 2BA geselecteerde, specifieke productdata automatisch worden gekoppeld aan een generiek template CAD object.

Infosheet UOB modelleurs

Wat is de UOB?

De Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is een tussenliggend softwareplatform tussen CAD systemen aan de ene en de 2BA datapool aan de andere kant. Met behulp van de UOB kunnen CAD engineers en BIM modelleurs voor het specificeren van een object gebruik maken van een uitgebreide reeks, aan de ETIM productklassen gekoppelde template (CAD) objecten, in combinatie met productdata van aan 2BA deelnemende fabrikanten..

Om een (generiek) template object uit de UOB ontwerp-specifiek te maken wordt door de UOB de mogelijkheid geboden om hierbij realtime relevante productinformatie uit de 2BA database te betrekken. Als belangrijk selectiecriterium hierbij dient de door deelnemende fabrikanten voor dit doel bij 2BA aangeleverde ETIM MC (Modelling Class) data. Het gaat hier in belangrijke mate over de geometrische (lees: maat-) gegevens van uw producten.

Met de UOB hebben we een schaalbaar en flexibel systeem dat altijd up-to-date is

Zehnder group

“Wij zijn blij met de komst van de UOB. We worden daardoor minder afhankelijk van derde partijen, die voor ons tot nu toe de 3D-objecten maakten voor BIM-projecten. Nu kunnen we zelf data uploaden die door het UOB-portaal worden omgevormd tot objecten. Vooralsnog alleen voor Revit, maar straks voor elk willekeurig softwarepakket. We worden dus zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en actualiteit van de objectdata, en dat is ook hoe het hoort te zijn. De digitale ontwikkelingen gaan snel. De data die de branche vandaag nodig heeft, zijn morgen al achterhaald. “

Albert Dunnink, Hoofd Productmanagement | Zehnder Group Nederland

Digitalisering is cruciaal om onze rol te vervullen in de uitdagingen waar we voor staan.

ENGIE Services Nederland N.V.

“‘BIM is daarin een belangrijke pijler. Met de UOB zorgen we voor de standaardisatie die nodig is om echt digitaal samen te kunnen werken. Snel, kwalitatief en efficiënt. De UOB als basis, zal leiden tot betere bouwcontrole, optimalisering van de bestel- en uitvoeringsprocessen, meer circulariteit en betere informatie bij storingen en herbestemming.”

Kees Boekel, BIM Programmamanager | ENGIE Services Nederland N.V.

3D-modellen uitwisselbaar in alle fasen van het ontwerpproces

De UOB biedt advies- en ingenieursbureaus, technisch dienstverleners en onderaannemers de mogelijkheid om samen te werken op basis van één standaard: ETIM en ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata, zoals onder andere opgeslagen binnen de 2BA datapool. Deze open standaard zorgt ervoor dat 3D-modellen tussen partijen in de keten ook écht uitwisselbaar zijn, ongeacht verschillende CAD-applicaties. Zowel in alle fasen van het ontwerpproces, als ook daarna in calculatie, bestelling, levering en realisatie, tot en met onderhoud en langjarig beheer.

De UOB is een versnellingsproject van de DigiDeal Gebouwde Omgeving en betekent een cruciale stap vooruit voor het Bouwwerk Informatie Model 3D (BIM 3D).
De open Uniforme Objecten Bibliotheek versnelt de digitalisering binnen de bedrijfsketen zodat deze steeds meer en beter kan samenwerken vanuit gedeelde informatie en gedeeld inzicht. Dat vergroot de slagkracht en bijdrage van deelnemende bedrijven enorm, ook waar het gaat om duurzaamheid en circulariteit.

Initiatiefnemers:
Initiatiefnemers UOB

Daarom de UOB!

  • Slimmer digitaal werken maakt je bedrijf en de sector sterker. Dat is goed voor onze toekomst.
  • Modelleren wordt een stuk leuker. Het is zoeken, vinden en gebruiken met de UOB. Je bouwt direct een waardevol 3D-model.
  • Je modelleert van generiek naar specifiek en terug. En ook direct alles in specifiek modelleren is mogelijk, zonder omzetten. 
  • De UOB is de stap die nodig is om de data in een BIM echt te laten groeien.
  • Gedurende in het proces informatie toevoegen of juist verwijderen. De basisobjecten blijven echter ongewijzigd. 
  • De UOB zorgt voor betere samenwerking binnen de keten.
  • Minder fouten en vertragingen in het ontwerp, de bouw en het onderhoud.

Wilt u meer weten over de UOB?

Is uw interesse gewekt en wilt u meer informatie over de UOB, bezoek dan de website van openuob.nl
Voor meer technisch inhoudelijke informatie klik hier

Naar www.openuob.nl

Wat biedt 2BA voor u als Installateur Wat biedt 2BA voor u als Groothandel Wat biedt 2BA voor u als Fabrikant Wat biedt 2BA voor u als Software Partner
This site is registered on wpml.org as a development site.