ETIMxChange is de allereerste standaard voor de uitwisseling van product – en handelsgegevens die volledig wordt beheerd door ETIM International en haar gemeenschap, met de focus op mondiaal gebruik. ETIMxChange is gebaseerd op de European Master Data Guidelines (EMDG) rekening houdend met nationale uitwisselstandaarden zoals DICO, BMEcat en FAB-DIS). Het uitwisselingsformaat is gebaseerd op JSON, inclusief JSON-schema voor validatie.
De volledige documentatie van ETIMxChange 1.0 (release 2024-02-19) treft u aan in de downloadsectie van ETIM International.
Gezien de impact op het 2BA datamodel en planning is de implementatie gefragmenteerd in:
2BA conformeert de datapool volgens de Nederlandse standaarden van Ketenstandaard Bouw en Techniek. De ondersteunde uitwisselingsformaten worden toegewezen aan de interne velden van het datamodel. Sommige interne velden kunnen afwijken van de lengte of het type zoals beschreven in de richtlijn van de uitwisselformaten. We creëren zoveel mogelijk duidelijkheid, maar er kunnen verschillen zijn, uitzonderingen worden vermeld in de mapping.
De binnen het uitwisselformaat gehanteerde codelijsten komen niet altijd één op één over met de codelijsten uit het datamodel. Gebruik altijd de codelijsten bijbehorend bij het gebruikte uitwisselformaat. Raadpleeg onderstaand de mappings per codelijst:
Het kan voorkomen dat een land meer velden nodig heeft dan oorspronkelijk beschikbaar in de ETIMxChange structuur. De ETIMxChange Country Specific Guideline bevat duidelijke voorbeelden hoe u deze in uw databestand kunt definiëren. Gebruik de CSItemCharacteristics velden zoals gedefinieerd in de ETIM richtlijn paragraaf 3.13 vanaf pagina 50.
De header van ETIMxChange bevat geen mogelijkheid om het uitwisselformaat te specificeren. Ter herkenning van het formaat dient of de term ETIM_XCHANGE of ETIMxChange in de bestandsnaam opgenomen zijn. Wanneer deze term ontbreekt dan zal de dataset niet door de importroutine herkend worden.
2BA ondersteunt complete of update (mutatie) bestanden van ETIMxChange. Een complete dataset dient alle actieve producten en artikelen te bevatten. Een nieuw volledig bestand overschrijft namelijk alle records in de database! Gebruik CatalogueType om de dataset als een volledig of mutatie bestand te definiëren. Bestaande productrecords die niet in het volledige bestand aanwezig zijn, worden voorzien van statuscode 130 als “vervallen product”. Bestaande handelsrecords die niet in het volledige bestand aanwezig zijn worden verwijderd.
Het advies is om te werken met volledige datasets. Door te werken met volledige datasets blijft de gepubliceerde data het meest gelijk aan uw brondata. Heeft u een dusdanig groot assortiment met een groot aantal bijlagen en geregeld wijzigingen dan adviseren wij te werken mutatiebestanden en periodiek een compleet bestand te publiceren.
Vanaf ETIM versie 8 is het mogelijk land specifieke kenmerken te communiceren. ETIMxChange 1.0 ondersteunt deze functionaliteit niet. Wij hebben op voorhand een aanpassing in het importschema gemaakt om landspecifieke kenmerken wél te kunnen verwerken binnen de datapool.
Raadpleeg hier de mapping van de ETIM versie versus datamodel. Binnen de ETIMxChange documentatie wordt aangegeven dat de EtimDynamicReleaseDate verplicht is wanneer de ETIM versie ‘DYNAMIC’ wordt opgegeven. Binnen de datapool overrulen wij die businessrule.
Als een waarde niet kan worden toegekend, heeft de dataleverancier volgens de ETIM-richtlijn de mogelijkheid om een minteken te gebruiken. Waarden met een minteken worden niet geïmporteerd. Gebruik in plaats daarvan een van de volgende redenen:
Binnen het model bestaat ook een mutatiecode op regelniveau. Met de ETIMxChange standaard kan deze waarde niet aangeleverd worden. Er is wel een mutatiecode op bestandsniveau. Daarnaast is op regelniveau een statuscode gedefinieerd. De combinatie van beide codes wordt op de volgende manier geïnterpreteerd:
De logistieke gegevens zijn binnen ETIMxChange alleen opgenomen in de artikel sectie.
Aandachtspunten:
Bij het uitwisselen van artikelgegevens is het van uitermate groot belang dat het duidelijk is hoe men het artikel kan bestellen (minimum afname, stapgrootte en eenheid afname), wat de prijs is van het artikel (prijs en/of omrekenprijs) en de hoeveelheid wat het artikel representeert (het aantal gebruikseenheden).
Met een goede omschrijving wordt het duidelijk om welk product het gaat. Afnemers gebruiken deze binnen de (web)catalogus, op transactieberichten en binnen de calculaties. Daarnaast kan op basis van de omschrijving het artikel of product ook gevonden worden. De branchestandaard kent twee omschrijvingsvormen: kort en lang, daarnaast is er ruimte voor een uitgebreide marketing tekst.
Groothandelaren gebruiken de structuur van merk, serie, type als filtermethode en zoekmachineoptimalisatie (SEO), bijvoorbeeld op hun webshop. Om deze reden zijn deze velden verplicht voor elk productrecord. Sommige fabrikanten gebruiken geen serie- en typegroepering. Gebruik in dit geval de waarde RNV_NA. Meer informatie klik hier.
Er is binnen ETIMxChange 1.0 geen specifieke certificaatstructuur opgenomen. Wanneer het type van een bijlage certificaat gerelateerd is, dan wordt waar mogelijk een certificaat record gegenereerd.
Standaard zal de importroutine een bijlage downloaden en toevoegen aan de productdata. Vanwege de verschillende exportformaten worden de vooraf gedefinieerde waarden (ATX-codes) toegewezen aan de bijlagetype codelijst.
De importroutine creëert van elk gedownload bestand automatisch een MD5 Hash. Een MD5 Hash maakt het mogelijk om te determineren of het om een nieuw bestand of een duplicaat gaat. ETIMxChange 1.0 bevat geen mogelijkheid om de MD5 Hash en OriginalFileSource te specificeren.
In het datamodel worden de referenties en relaties alleen op productniveau gemapped, niet op artikelniveau.
ETIMxChange gaat bij een opgegeven hoeveelheid uit van een impliciete eenheid; aangezien het een artikel (of product) naar artikel (of product) relatie wordt uitgegaan van stuks (PCE). Een onderdeel of toebehoor van een product kan worden gespecifieerd met relatietype ‘SELECT.’