Stap 3: Productinformatie aanleveren

In de derde stap wordt basis productinformatie toegevoegd aan de hiervoor benoemde handelsinformatie. Dit betreft de productinformatie in de meest elementaire vorm. In de basis is de fabrikant/producent verantwoordelijk voor de juiste productgegevens. Deze gegevens vormen de identificatie van het product.

Deze basisinformatie bestaat uit:

  • Productidentificatie (o.a. GTIN, productcode en omschrijving)
  • Merk, serie en type (mogelijkheid tot onderverdeling/filtering)
  • Commerciële informatie (bijlagen, deeplinks en productreferenties en -relaties)

Uit productie

Wanneer een product niet meer wordt geproduceerd is het toch van belang dat de productdata beschikbaar is en blijft binnen de datapool. Bedenk dat leveranciers het artikel mogelijk nog op voorraad hebben en dus nog aanbieden via bijvoorbeeld de webwinkel. Ook voor eenmaal verwerkte producten kan men een beroep doen op de productdata (denk bijvoorbeeld aan de opvolger en bijlagen zoals certificaten en handleidingen). Producten die uit productie zijn dienen voor de data-afnemer herkenbaar te zijn met statuscode 130.

Serie en type

De serie en het type waartoe het product behoort is met name een marketing gedreven indeling. Deze data wordt veelal gebruikt binnen brochures en/of productsheets, als filtermogelijkheid binnen webshops en -sites en vaak ingezet bij Search Engine Optimization (SEO). Deze velden zijn met name belangrijk als uw product via derden wordt verkocht.

Wanneer uw organisatie geen serie en/of type voert dan kunt u dit aangeven met de waarde RNV_NA. Deze waarde staat voor ReasonNoValue; Not Available 

  • Data-ontvangers ontvangen deze waarde niet wanneer zij uw data ontvangen via de datapool
  • De radar datakwaliteit toont serie en type inclusief waarde RNV_NA
  • Het statistiekenoverzicht bevat een extra counter voor serie en type met het aantal producten zonder waarde RNV_NA

NB. gebruik deze waarde niet indien uw softwarepakket geen mogelijkheid heeft om serie en type op te geven bij een product!

Raadpleeg het overzicht databehoefte om inzichtelijk te krijgen welke data er door uw afnemers verwacht wordt.

Het volgende onderscheid wordt gemaakt bij de beoordeling welke organisaties het ‘recht’ hebben productgegevens aan te leveren en te onderhouden:

Fabrikant en producent

De partijen welke onbetwist het recht hebben op een product en of merk. Data-technisch gezien zijn fabrikanten en producenten gelijksoortige bedrijven, zij leveren onder hun eigen GLN de product- en handelsgegevens aan.

Importeur en agent

Een importeur of agent kan door 2BA aangesteld worden om ten name van een fabrikant of producent productdata te mogen aanleveren. De productdata wordt onder de GLN van de desbetreffende fabrikant aangeleverd en voorzien van het juiste merk, de handelsrecords levert men aan onder de GLN van de eigen organisatie. Een dergelijk recht is tijdelijk en kan alleen in overleg met 2BA toegewezen worden.

Akkoordverklaring van fabrikant

Om discussie met andere partijen voor te zijn verdient het de aanbeveling om een officiële, door de fabrikant getekende akkoordverklaring bij 2BA aan te leveren. Klik hier voor de Nederlandstalige of Engelstalige concept verklaring.

Groothandel

Groothandels hebben geen mogelijkheid om productdata aan te leveren. Eventuele uitzonderingen kunnen OEM- of eigen producten zijn.

Wat biedt 2BA voor u als Installateur Wat biedt 2BA voor u als Groothandel Wat biedt 2BA voor u als Fabrikant Wat biedt 2BA voor u als Software Partner
This site is registered on wpml.org as a development site.